Министърът на културата Найден Тодоров изпрати приветствие до участниците в международната

...
Министърът на културата Найден Тодоров изпрати приветствие до участниците в международната
Коментари Харесай

Министърът на културата подкрепи идея за паметник на български юристи, спасявали български евреи

Министърът на културата Найден Тодоров изпрати приветствие до участниците в интернационалната конференция " Ролята на юристите за спасяването на българските евреи ", осведомят от Министерството.

Конференцията се откри от вицепрезидента Илияна Йотова , а министър Тодоров е заместител - ръководител на Националния предприемчив комитет за годишнината под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Инициативата е част от Националната стратегия за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война и е съфинансирана от Министерството на културата. Гост на конференцията е посланикът на Държавата Израел Н.Пр. Йорам Елрон.

Участват български и задгранични учени и общественици.

Част от приветствието на министър Тодоров гласи:

" Българският народ тази година уважава забележителния исторически акт на съпричастност и кураж, довел до спасяването на неговите съграждани от еврейски генезис. Това е значим модел за гражданско държание, което сме длъжни да следваме и през днешния ден. Ние би трябвало да бдим, с цел да не допуснем антисемитизмът, ксенофобията, експанзията, етническата назадничавост да задават дневния ред на актуалното общество. Богатата със събития стратегия за отбелязването на 80-а годишнина от този акт демонстрира нашето поклонение и памет за това, което предците ни са създали за спасяването на българските евреи.

Нека вложим същинска сила в тази огромна самодейност, в която участваме всички ние – представителите на държавните институции, локалните управляващи, на гражданските организации, научната общественост, а също и Вие, почитателите на

тези български адвокати, които в едни от най-срамните страници на европейската история са имали смелостта да оказват помощ на своите съграждани евреи ".

Министърът напомни, че тогава идеята е обединила даже върли политически съперници, зад нея са застанали елементарни жители, политици, интелектуалци, Българската Православна Църква и други религиозни общности, и - не на последно място - адвокати. Много магистрати са издигнали глас в отбрана на еврейското население, рискувайки своя персонален и професионален разцвет. Сред имената им изпъква това на заместник-председателя на 25-о Народно заседание Димитър Пешев, който губи поста си поради подписката, която провежда в отбрана на евреите и под която поставят имената си 43-ма народни представители.

" От сърце поддържам самодейността на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) за слагане в София на монумент на юристите - спасители на българските евреи, който да е израз на признателността на българския народ към техните старания в отбрана на безконечните правила на хуманизма и толерантността ", сподели още министърът на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР